Wanneer kan fasciatherapie je helpen?

Zit je met een vervelende lumbago of een niet opgeloste spier- of peespijn? Wat last van stress of slaap- of evenwichtsstoornissen? Of erger nog: lijd je aan chronische hals-, rug- of hoofdpijnen of lijd je aan aanslepende vermoeidheid of diffuse pijnen? Met fasciatherapie kunnen we met zachte hand uiteenlopende klachten behandelen.

Wat is fascia?

Fascia is Latijn voor bindweefsel. Het bindweefsel loopt als een spinnenweb door je lichaam en verbindt al je spieren, ligamenten, botten, ingewanden en bloedvaten. De fascia zorgt onder andere voor de uitwisseling van vocht en voedingsstoffen en voor een vlotte bezenuwing. Via de vervormbaarheid van de cellen zou de fascia zelfs een soort mechanisch communicatiesysteem zijn, het zogenaamd dynamisch systeem van het cytoskelet. De uitwisselingen door de fascia kunnen waargenomen worden als een trage, onderhuidse beweging.

De fascia geeft het lichaam een zelfgenezend vermogen. Ze zijn echter ook zeer gevoelig voor stress en spanningen van fysieke, psychische of biologische aard.

Door het aanvoelen van deze beweging in de uitwisselingssystemen kan de fasciatherapeut een balans opmaken van het zelfgenezend potentieel en de beperkingen bij de patiënt.

Wat kunnen we bereiken?

De manuele fasciale behandeling is een combinatie van een lichte druk en rek en een zeer trage beweging, ondersteund door een therapeutische “aanwezigheid.” Gepaste aandacht en perceptie vanwege de therapeut bepalen deze “aanwezigheid.”

De verhouding druk-rek en de traagheid bepalen de anatomische diepte en bereik van de manuele behandeling. Zo kan de therapeut heel precies een fysiologische invloed uitoefenen op de huid, de spieren, de lymfen, het bloedvatenstelsel, de zenuwen tot zelfs het botweefsel. De therapeutische “aanwezigheid” bepaalt verder de globale effecten van de behandeling, waarbij de aandacht van de patiënt wordt getrokken naar zijn lichaam, naar wat het lichaam en diens fascia hem vertellen en hoe hij erop kan reageren.

Met bewegingstherapie of oefentherapie worden de gewonnen effecten van deze zachte manuele therapie verder geïntegreerd. Bijvoorbeeld patiënten met rugklachten kunnen zo ondersteund worden via de rugscholing.

Met fasciatherapie breiden we de traditionele kinesitherapie, namelijk “genezen door beweging,” uit naar persoonsgebonden resultaten, gekarakteriseerd door traagheid en zachtheid gecombineerd met precisie en diepte.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar: www.fascia.be.