Kan psychomotorische therapie je kind helpen?
Vind je dat je kind onhandig is ten opzichte van leeftijdsgenoten? Kan het zijn aandacht niet goed richten of vertoont het leermoeilijkheden? Heeft het problemen met fietsen, met schrijven, met balspelen?
Met de psychomotorische therapie trachten we de diepere ontwikkelings-gerelateerde oorzaken aan te pakken.
Wat is psychomotoriek?
Het betekent eigenlijk het samen-gaan van de “geest” of de psyche, en het “bewegen” of de “motoriek.” Het is het samenspel van denken en doen: “al doende leert men” en “oefening baart kunst.”
In de psychomotoriek bekijken we verschillende onderdelen:
- de grote motoriek, zoals lopen en springen, hinkelen, balwerpen en -opvangen
- de fijne motoriek, zoals knippen, schroefjes draaien, knopen en tekenen
- dynamische beweging: de juiste coördinatie tussen alle spiergroepen om zonder overdreven energieverbruik tot vlotte, vloeiende bewegingen te komen.
Wat kunnen we bereiken?
We beogen een gehele motorische ontwikkeling van het kind volgens zijn leeftijd en kunnen, en we vermijden het aanleren van enkelvoudige splintervaardigheden. We zorgen dat het kind vreugde kan beleven aan spel of leren en geven het meer zelfzekerheid bij complexe opdrachten zoals schrijven of sporten.
De basiselementen die aan bod komen zijn:
- ordenen in de ruimte: met gestimuleerde zintuiglijke, spier- en bewegingsindrukken geven we het kind inzicht in verschillende richtingen “links/rechts”, “minder/meer”, “dichtbij/veraf” en getalbegrip met betrekking tot voorbereidend rekenen zoals “meer/minder”, “rangorde” en de klok;
- ordenen in de tijd: met klap- en stapoefeningen, bewegings-opdrachten in een bepaalde volgorde, nastapspelletjes en beeldverhalen geven we het kind inzicht in “volgorde”, “tempo” en “ritme.”
Onze praktijk richt zich verder tot het ontwikkelen van een goede Schrijfmotoriek.